Závody a označení koně

01.04.2013 09:54

    Minulý rok jsem se na závodech setkala s tím, že moje klisna, mající v ocasu červenou mašli, byla nejmenovanou dívkou označena za vánoční stromek. Od té doby přemílám nad tím, jak málo nynějších jezdců si uvědomuje, co mašle v ocasu koně znamená. Potažmo kolik nehod se stává jen díky tomu, že jezdci neznají, nebo nerespektují takto (i jinak) označené koně. 

    Asi právě pro to, jsem se rozhodla zrovna tomuto tématu věnovat hned první článek.

 

    Ráda bych vysvětlila, co jaká mašle znamená:

Červená stužka 

Majitele tohoto koně by asi (určitě) potěšilo, kdybyste ho nechali jet na konci celé výpravy, nebo alespoň udržovali pořádný odstup od zadních nohou jeho koně. Koník nemusí přímo kopat, například má kobylka nekope, ale šklebí se, je jí to nepříjemné, tak proč riskovat a zbytečně ji rozčilovat? 

 

 

 

 

 

 

Modrá stužka 

Koník označený touto mašlí je hřebec, je jedno, jestli plemenný, nebo "oříšek", každopádně by vám asi bylo nepříjemné, kdyby vám skočil na kobylu uprostřed výpravy, ne? Takže jestliže máte klisnu, jeďte raději s houfem valášků a neprovokujte zbytečně takto označeného koníka, vězte, není pro něj nic jednoduchého se soustředit na úkol, když kolem pořád jezdí nějaká ta "sukně".

 

 

 

 

 

Zelená stužka 

Zelenáč, nebo taky greenhorn. Mladý koník, nebo třeba i starší, ale nenavyklý na společnost více koní by měl být označen zeleně. Ostatní jezdci by tedy měli brát ohledy například v tom, že to hned vedle tohohle koníka neodpálíte z místa, protože by ho to tak akorát poplašilo a bylo by to nehezké. Neříkám, že byste ho měli "vodit za ručičku", to ostatně musí jeho majitel zvládnout sám, ale trochu ohledu je slušnost.

 

 

 

 

Ostatní stužky

Jsou i další stužky, například BÍLÁ, která by měla říkat "koník je na prodej", nebo FIALOVÁ, která označuje říjící klisnu. Ovšem řekla bych, že ty již nejsou tak podstatné, označila bych je spíš jako dodatkové. 

 

    Takže na závěr, podle mě je základ, znát alespoň tu červenou, nevíte, kolika potížím předejdete, když se od červeného koníka budete držet dál. :)